1. Home
 2. Groep 8
 3. De brugklas

De brugklas

De brugklas is een vervolg op de basisschool.

Wat is er anders dan op de basisschool?

Bij de brugklas heb je een hoop nieuwe vakken die je op de basisschool nog nooit hebt gehad, bijvoorbeeld techniek, natuurkunde en biologie.

Voor elk vak heb je een andere leraar, deze noemen we op het voortgezet onderwijs een docent.

Wat ook anders is, is dat je lessen hebt van 45 minuten. Voor de lessen wissel je diverse keren per dag van lokaal.

Je krijgt te maken met veel meer medeleerlingen, bijna 600! Daardoor is het natuurlijk veel drukker dan op de basisschool.

Omdat er zoveel leerlingen op de school zitten, is het gebouw veel groter. Ons nieuwe gebouw is overzichtelijk ingedeeld, verdwalen kan haast niet. Mocht dit wel gebeuren, dan wijzen we je graag de weg.

Schoolboeken bewaar je in je boekentas of liggen in een schoolkluisje. Je vraagt je misschien af hoe dat werkt. Dat zit zo: in het begin van het jaar krijg je een lesrooster, daarop staan alle vakken die je krijgt. Als je bijvoorbeeld op maandag Engels, Nederlands en wiskunde hebt, neem je die boeken mee, meestal loop je dus met een paar kilo boeken te sjouwen. Dat is best zwaar, dus een deel van je boeken kan je voor de lessen beginnen opbergen in jouw persoonlijke  kluisje. In de pauze kan je de boeken dan omruilen voor de lessen die je na de pauze hebt.

Het Actief College heeft verschillende soorten brugklassen

 • Instapklas
 • BK-klas
 • Vak Mavo
 • Sportklas
 • Expressieklas

1. De instapklas
De instapklas (lwo) lijkt nog een beetje op de basisschool. Je hebt een eigen lokaal en krijgt veel vakken van je mentor. Het aantal leerlingen in de klas is klas is minder dan in de andere klassen. De instapklas is bedoeld voor kinderen die specifieke behoeften hebben. Het niveau is vmbo basis/kader.
Voor plaatsing in deze klas is het nodig dat de basisschool zoveel mogelijk informatie over jou aanlevert.

2. De BK-klas
De BK-klas is wat groter. Je hebt elk uur een andere leerkracht. Je krijgt les op twee niveaus: basis- en kaderniveau.
Pas aan het einde van de tweede klas wordt bepaald op welk niveau je geplaatst wordt.

3. De Vak Mavo klas
De Vak Mavo klas is meestal de grootste klas. Hier krijg je de theorievakken op het niveau gemengd theoretische leerweg aangeboden.
In deze klas kunnen ook kinderen zitten op kaderniveau. Pas aan het einde van de tweede klas wordt bepaald op welk niveau je geplaatst wordt.

4. De sportklas
Ben jij het eens met de onderstaande uitspraken?

 • Ik kan in een groep werken!
 • Ik vind sporten te gek!
 • Ik heb een brede belangstelling voor sporten!
 • Ik vind het leuk om anderen te helpen!
 • Ik heb een goede sportieve instelling!
 • Ik vind het leuk om met veel sporten kennis te maken!
 • Ik vind winnen niet altijd het belangrijkste!
 • Ik neem mijn werkhouding bij alle schoolvakken serieus!
 • Ik wil mezelf altijd verbeteren!

Ja? Dan pas jij misschien wel heel goed in onze sportklas. De sportklas start in het eerste jaar en loopt door in het tweede jaar. In deze twee jaar heb je twee extra sporturen per week. In de twee extra sporturen maak je kennis met allemaal verschillende sporten, bijvoorbeeld atletiek, klimmen, zwemmen, schaatsen, lacrosse, zelfverdediging en nog veel meer. Je leert op een actieve manier nieuwe sporten kennen, maar bieden ook verbreding en verdieping aan voor de bekendere sporten. Sommige van deze sporten bieden we aan op onze school, andere sporten worden gegeven op locatie buiten de school.

Sport en meer
Natuurlijk sport je meer in de sportklas. Maar je leert ook over spelregels, fitheid, samenwerken, leidinggeven, organiseren, helpen en omgaan met verschillen. Verder worden er ook sportactiviteiten buiten de school georganiseerd zoals wedstrijdbezoek, sportevenementen en extra sportclinics.

Kosten
Iedere leerling die naar de brugklas gaat en zich kan vinden met bovenstaande uitspraken en erg enthousiast is geworden, kan zich aanmelden voor de sportklas. Deelname aan de sportklas kost € 50,00 per schooljaar (m.i.v. 2024-2025 moeten wij dit bedrag helaas verhogen naar € 75,00 per schooljaar).


5. De expressieklas
“Iedereen heeft talent, het is de kunst om er achter te komen welke deze zijn.”

De expressieklas start in het eerste jaar en loopt door in het tweede jaar. In deze twee jaar heb je twee extra expressielessen per week. In deze twee extra lessen gaan wij ons verdiepen in kunst, drama en muziek. Ook leer je nieuwe kunsttechnieken die we in de normale les niet kunnen aanbieden. Denk hierbij aan zeefdrukken, boetseren, grafisch vormgeven en schilderen met je eigen gemaakte verf. We bieden dit aan op school maar we gaan natuurlijk ook op stap naar verschillende culturele instellingen.

Kunst en meer…
Natuurlijk ben je veel met je handen bezig tijdens de lessen. Maar je leert ook te ontdekken waar jouw talenten liggen en ga je een begin maken met wie jij wilt zijn.

Herken jij je in onderstaande uitspraken?

 • Ik ben graag creatief bezig
 • Ik vind kunst en/of drama te gek
 • Ik wil meer leren over kunst en cultuur
 • Ik wil ontdekken wat mijn talent is
 • Met mijn handen werken is geen probleem

Ja? Meld je dan snel aan voor de expressieklas.

Kosten
Iedere leerling die naar de brugklas gaat en zich kan vinden in bovenstaande uitspraken en erg enthousiast is geworden, kan zich aanmelden voor de expressieklas. Deelname aan de expressieklas kost € 50,00 per schooljaar (m.i.v. 2024-2025 moeten wij dit bedrag helaas verhogen naar € 75,00 per schooljaar).

Profielkeuze na het tweede leerjaar

Aan het einde van de tweejarige brugperiode kies je voor een profiel. Het Actief College plaatst je dan in de basisberoepsgerichte leerweg, de kaderberoepsgerichte leerweg of Vak Mavo.

Zoals je ziet, hebben we
genoeg keuzes op het Actief!

Jaaragenda leerlingen
woensdag 29 mei
Leerjaar 4: einde cse
Add event to google
donderdag 30 mei
Leerjaar 4: examenuitje
Add event to google
donderdag 6 juni
20:00
- 0:00
Leerjaar 4: Gala
More info: Event attachment
Add event to google
dinsdag 11 juni
Leerjaar 2: Hoeksche Helden
Add event to google
woensdag 12 juni
Uitslag ce (tijdstip volgt)
Add event to google
maandag 17 juni
t/m vrijdag 21 juni
Leerjaar 1 t/m 3: toetsweek 4e periode
Add event to google
dinsdag 18 juni
Leerjaar 4: start 2e tijdvak cse
Add event to google
dinsdag 18 juni
CKV-dag
Add event to google
Menu