STO | Sterk Techniekonderwijs

Ontdek jouw technische kant!

Zit je in groep 8 en heb je een vmbo-advies?
Dan is het pre-vmbo iets voor jou!

Dankzij de subsidie STO (Sterk Techniekonderwijs) kun je alweer voor het vijfde jaar, als groep 8’er, op het Actief College pre-vmbo lessen volgen. Alle basisscholen in de Hoeksche Waard worden jaarlijks benaderd om leerlingen hiervoor uit te nodigen.

Het pre-vmbo techniek is bedoeld voor leerlingen uit groep 8 met een vmbo-advies. De leerlingen gaan op ontdekkingstocht door drie van de vijf praktijkprofielen: BWI (Bouwen, Wonen & Interieur), PIE (Produceren, Installeren & Energie) en MT (Mobiliteit & Transport) of een van de drie technische profielen plus de profielen Z&W (Zorg & Welzijn) of E&O (Economie & Ondernemen).

Ouders of verzorgers kunnen hun kind zelf via dit formulier aanmelden. Vanaf dit jaar kan dat niet meer via de leerkracht van groep 8 omdat de pre-vmbo lessen op woensdagmiddag plaatsvinden.

Er worden zes lessen gegeven op de woensdagmiddag van 13.45-15.15 uur in de periode september t/m januari. Elke les duurt anderhalf uur.

We sluiten de lessenreeks af met een feestelijke bijeenkomst in de aula waar de leerlingen hun pre-vmbo certificaat in ontvangst nemen. Uiteraard zijn familieleden dan ook van harte welkom!


 

VCA

Via school kunnen leerlingen uit het derde leerjaar (van de technische profielen) een training volgen om vervolgens het VCA-diploma te behalen. VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers. Dit diploma is een officieel landelijk erkend document met een geldigheid van tien jaar. Het hebben van een VCA-diploma wordt steeds meer de norm binnen verschillende bedrijfstakken en is regelmatig een harde eis om een baan te kunnen krijgen.

Door in het bezit te zijn van een VCA-diploma, voldoet iemand aan alle wetgeving op het gebied van veiligheid. Zoals bijvoorbeeld:

Herkennen van onveilige situaties.
Maatregelen qua veiligheid die op de werkvloer verplicht zijn.

De opleiding bestaat uit een aantal lessen door een VCA-gecertificeerde docent van het Actief College, maar ook door zelfstudie thuis. De lessen vinden plaats op onze school, examinatoren nemen in opdracht van ArboXL het examen af.


Techniekfestival 2023

TECHNIEKFESTIVAL | Een leuke manier om kennis te maken met techniek!

Op donderdag 12 oktober hebben 550 leerlingen van groep 8 deelgenomen aan het Techniekfestival HW. Voor de derde keer vond het techniekfestival in de Hoeksche Waard plaats. Vanuit Sterk techniekonderwijs (STO) heeft het Actief College in samenwerking met 21 lokale bedrijven en KEM communicatie een Techniekfestival voor groep 8 van de basisscholen in de HW georganiseerd. Dit jaar werd dit evenement gehouden bij P.& G. Hooghwerff B.V. in Strijen. Nadat wethouder Van De Wulp het techniekfestival geopend had, volgden de leerlingen uit groep 8 vier workshops van 25 minuten in drie verschillende shifts. Er kon van alles gedaan worden; van een schip bouwen, een vogelhuisje timmeren, zorgtechnologie ontdekken, een tiny house bouwen, schilderen tot een band verwisselen van een auto. Toppers van het Actief College hielpen mee met het geven van de workshops en verzorgden de hele dag de catering. De organisatie kan terugkijken op een zeer geslaagde dag. Zie het verslag.


Via STO kennismaken met techniek

Lassen bij ons op school. Een leuke manier om kennis te maken met techniek!
Neem eens een kijkje op de website van STO.

Artikelen en persberichten over pre-vmbo en Sterk Techniekonderwijs

Pre-vmbo op het Actief College
Op de site van Sterk Techniekonderwijs staat een artikel over het pre-vmbo op het Actief College.
Link naar het artikel: Ontdekkingstocht door de drie technische profielen.


 

Gerelateerd nieuws

Menu